Hetven éve született Esterházy Péter, Kossuth-díjas író, a kortárs magyar prózairodalom egyik legjelentősebb alakja. A magyar történelemben fontos szerepet játszó Esterházy család fraknói grófi alágának leszármazottja születésének évfordulója alkalmából rendhagyó hangoskönyvet tett ma közzé a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Facebook-oldalán, valamint Spotify- és YouTube-csatornáin. Esterházy Péter Utazás a tizenhatos mélyére című, 2006-ban a Magvető Kiadónál megjelent regényét olvasták fel a PIM munkatársai.

Esterházi Péter első nagy sikerét az 1979-ben megjelent Termelési-regény (kisssregény) című művével aratta. A nyolcvanas évek elejétől évente jelentek meg kisregényei. 1987-ben nagy sikert aratott Csokonai Lili álnéven írt Tizenhét hattyúk című regénye, amelynek főhőse, Weöres Sándor Psychéjének modern utóda ékes 17. századi nyelven adta elő napjainkban játszódó szerelmi történetét. Futballkönyvei (Utazás a tizenhatos mélyére, Semmi művészet) is nagy népszerűségnek örvendenek, utóbbit 2009-ben az év legjobb futballkönyvének választotta a Német Futballkultúra Akadémia. 2015 nyarán az ő szövegére készült el Eötvös Péter Halleluja című oratóriuma. Drámaíróként is jelentőset alkotott, színpadon is játszották darabjait. Műveiből több film is készült (Idő van, Tiszta Amerika, Anna filmje, Érzékek iskolája).

2015 októberében az Élet és Irodalomban a göteborgi könyvvásárra írt levelében nyilvánosságra hozta, hogy hasnyálmirigyrákja van. Betegségérõl írt Hasnyálmirigynaplója a 2016-os könyvhétre jelent meg, amelyet az író nyitott meg június 9-én. Nem sokkal késõbb, július 14-én Budapesten elhunyt.

Tagja volt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának és a Berlini Művészeti Akadémiának, több rangos elismerésben is részesült. 2010-ben megkapta a román kulturális érdemrend legmagasabb, parancsnoki fokozatát, valamint a Nemzetközi Masi-díjatt, 2013-ban pedig a Premio Mondello nemzetközi irodalmi díjat.