2020. április 14-én lett volna 70 éves Esterházy Péter Kossuth-díjas író, a kortárs magyar prózairodalom egyik legjelentősebb alakja. A 66 évesen, 2016-ban elhunyt írónak több könyve is megjelent román nyelven a Curtea Veche kiadónál, Anamaria Pop és Marius Tabacu fordításában. Legutóbb 2019-ben, a bukaresti Bookfest könyvvásáron mutatták be betegségéről, a hasnyálmirigy rákról írt Hasnyálmirigynapló című könyvét Marius Tabacu tolmácsolásában.

Esterházy Péter többször járt Bukarestben a román könyves szakma egyik legjelentősebb rendezvénye vendégeként. 2010-ben a Kezdetben még normális ember voltam című könyve a Bookfest egyik fő attrakciója volt. Ez románul Anamaria Pop fordításában jelent meg La început eram încă un om normal címmel. A magyarországi író ekkor vehette át Bukarestben a legmagasabb román állami kitüntetést is, a Kulturális Érdemrend Irodalom kategóriájának parancsnoki fokozatát.

Esterházy Pétert 2011-ben ismét meghívták a Bookfestre. Ekkor beszélgetett vele Darvas Enikő többek között irodalomról, a magyar nyelvről, munkamódszeréről, az írás nehézségeiről, valamint az eredeti irodalmi alkotás és a műfordítás viszonyáról.

Esterházy Péter Budapesten született 1950. április 14-én. Apai nagyapja az az Esterházy Móric gróf, aki 1917-ben Magyarország miniszterelnöke volt. Apai nagyanyja pedig annak a Károlyi Gyula grófnak a lánya, aki 1931 és 1932 között szintén magyar miniszterelnök volt. Esterházy Péter a budapesti piarista gimnáziumban érettségizett 1968-ban. 1974-ben az ELTE-n matematikusi diplomát szerzett, és egyetemi diplomáját hasznosítva a Kohó- és Gépipari Minisztérium Számítástechnikai Intézetében dolgozott 1978-ig, azóta szabadfoglalkozású író. Magyarországon több száz tanulmány, kritika jelent meg munkáiról. Számos rangos irodalmi díjban részesült Magyarországon és külföldön egyaránt. Regényeit és elbeszéléseit több mint húsz nyelvre fordították le. Tagja volt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának és a Berlini Művészeti Akadémiának. Több rangos elismerésben is részesült, 1996-ban Kossuth-díjat kapott, 1999-ben az Európai Irodalom Osztrák Állami Díjat vehette át.