Világszerte közel 70 ezer személy vesztette életét a koronavírus-járványban, ugyanakkor 1 millió 280 ezer fertőzött beteget tartanak nyilván, amelyből 270 ezer már meggyógyult – derül ki az amerikai Johns Hopkins Egyetem statisztikájából.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a világjárvány 209 országot érint, és jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban a legsúlyosabb a helyzet, ahol a halálesetek száma meghaladta 9600-at, és mintegy 338 ezer személy fertőződött meg. A hatóságok ráadásul csak ezután várják a járvány csúcsát, amelynek hatása a Pearl Harbour-i vagy a 2001. szeptember 11-i támadásokhoz mérhető – nyilatkozta a Fox News tévécsatornának adott interjújában Jerome Adams, az amerikai közegészségügyi hivatal vezetője. Nehéz és szomorú hét vár az amerikaiakra – mondta.

Ramona Dumitrescu genetikai járványtani orvos az amerikai NAH kutatóközpontban a Román Rádió tudósítójának elmondta, hogy a járvány egész Amerikát érinteni fogja; a neheze még hátra van, és az elkövetkező két hétben arra kell számítani, hogy mind a fertőzöttek, mind pedig a halálesetek száma exponenciálisan megugrik.

Olaszországban harmadik napja csökkent a halálesetek száma

Európa listavezető a járvány áldozatainak számát tekintve: az olaszországi, spanyolországi és franciaországi áldozatok a világon a vírusban eddig elhunytaknak több mint a felét teszik ki.

Itáliában a halottak száma meghaladja a 15 ezret, de néhány napja stabilizálódni látszik a helyzet, három napja egyre csökken a halálesetek száma.

A hatóságok ennek dacára fenntartják a megszorításokat még egy ideig, és úgy vélik, május 9-től a helyzet fokozatosan normalizálódik.

Jelenleg Lombardiában a legsúlyosabb a helyzet, ahol 11.290 személyt ápolnak kórházakban. Az országban összesen 91 ezer fertőzött esetet tartanak nyilván.

Giuseppe Conte kormányfő továbbra is arra szólította fel a lakosságot, hogy tartsa be a korlátozásokat. Április 14-én enyhíteni fognak az eddigi korlátozásokon, majd – ha a helyzet lehetővé teszi – május elejétől fokozatosan beindulhat a gazdaság Olaszországban.

II. Erzsébet második világháborús kitartást kért

A brit nemzet legyőzi az új koronavírus okozta járványt, ha megőrzi egységét és elszántságát – üzente az Egyesült Királyság népeihez intézett vasárnap esti televíziós beszédében a brit uralkodó, aki alig burkoltan a brit nép által a II. világháború idején tanúsított ellenálláshoz és kitartáshoz mérte a jelenlegi helyzetben szükséges magatartást.

A királynő köszönetet mondott a brit egészségügyi szolgálat (NHS) tagjainak és mindazoknak, akik gondját viselik másoknak.

A vasárnap esti beszéd jelentőségét mutatja, hogy a 94. évében járó királynő 68 éve ül az Egyesült Királyság trónján, de mindössze ötödik alkalommal szólt a nemzethez soron kívüli televíziós üzenetben.

Ugyanakkor a tíz nappal ezelőtt megfertőződött Boris Johnson kormányfőt további kivizsgálások céljából kórházba utalták, mert a betegség tünetei nem enyhülnek.

Az Egyesült Királyságban eddig közel 5 ezer halálesetet okozott a világjárvány, a fertőzöttek száma pedig 48 ezer.