Szövetségi csapatokkal védené az őslakosokat az északkelet-brazíliai Maranhao állam azt követően, hogy támadások sorozata érte a helyi törzsek tagjait, akik az illegális fakitermelők ellen léptek fel lakhelyükön az amazóniai esőerdőben. A helyi hatóság bevetné a Nemzeti Gárdát a bennszülöttek számára kialakított Araribóia területen.

A kérés közvetlen előzménye, hogy szombaton fejbe lőtték a Guajajara törzs egyik tagját. Korábban, március 31-én ismeretlenek meggyilkoltak egy tanárt, aki rendszeresen fellépett az illegális fakitermelés ellen. November óta a Guajajara törzs öt tagját gyilkolták meg. Maranhao állam emberi jogi képviselője, Francisco Concalves a szövetségi igazságügyi miniszterhez, Sérgio Moróhoz intézett levelében azt kérte, vessék be a Nemzeti Gárdát, hogy elejét vegyék a további konfliktusoknak és gyilkosságoknak.

A brazil űrkutatási hivatal, az INPE adatai szerint idén januárban kétszer annyi esőerdőt vágtak ki Brazíliában, mint egy évvel korábban. Az év első hónapjában 284 négyzetkilométernyi erdő tűnt el a fakitermelés miatt a brazíliai Amazonas-vidéken. Az INPE műholdfelvételek segítségével valós időben követi a zöldterület változását.