Oroszország járványügyi megfontolásokból ma éjféltől határozatlan időre felfüggesztette a külföldön rekedt állampolgárainak tömeges hazaszállítását. A későbbiek során elindítandó charterjáratok menetrendjének közzétételét hétfőre ígérte a koronavírus terjedése elleni küzdelmet irányító orosz operatív törzs.

Azok támogatására, akik hazatérési szándékukat az orosz kormányablakon keresztül jelezték, az orosz kormány 500 millió rubelt különített el.  A leállás becslések szerint több mint 20-30 ezer embert érinthet. Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet szerint egyedül az Egyesült Államokban meghaladja a kétezret a hazatérni kívánó oroszok száma. A legnagyobb nyomás az Ázsiában működő külképviseletekre nehezedik.

Az orosz védelmi tárca ma közölte, hogy Szerbiába megérkezett a 11. orosz segélyszállító repülőgép, Olaszországban pedig az orosz katonai szakemberek eddig 24 idősotthont fertőtlenítettek. 

Putyin: Oroszország kész az együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében

Moszkva készen áll az együttműködési megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete – OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.

Putyin úgy vélekedett, hogy egy napi, mintegy 10 millió hordónyi csökkentésről lehetne szó a krízis előtti, az első negyedévi szintről. Célként a mintegy 40 dolláros olajárat nevezte meg. Putyin elmondta, nem Moszkva, hanem Rijád kezdeményezte az OPEC+ megállapodás megszűntetését, hogy megszabaduljon a palaolajat kitermelő piaci konkurenseitől. Közölte, hogy Oroszország „szoros kapcsolatban áll” Szaúd-Arábiával az olajpiaci helyzet ügyében és emlékeztetett rá, hogy a témáról nemrégiben eszmecserét folytatott Donald Trump amerikai elnökkel. ” (MTI)