Az ausztrál kormány arra kér minden külföldit – több mint kétmillió embert -, hogy a lehető leggyorsabban hagyja el az országot, miután az új koronavírus világjárványa miatt jelentős gazdasági visszaesés és munkanélküliség várható ott is.

A kérés az ideiglenes vízummal rendelkezőkre – diákokra, vendégmunkásokra és turistákra is – vonatkozik, az állandó letelepedett státusszal rendelkezőkre nem.

„A külföldiek nagy hasznot hajtanak az ausztrál gazdaságnak és mindennapi életünknek, de nyomatékosan arra kérjük az ideiglenes vízummal itt-tartózkodókat, akik önerőből nem tudják fenntartani magukat a következő fél évben, hogy minél hamarabb térjenek haza” – közölte ma Alan Tudge, a bevándorlási ügyek ügyvezető minisztere. A miniszter szerint körülbelül 203 ezer turista és 118 ezer idénymunkás van az országban.

Idénymunkás csak abban az esetben maradhat az országban, ha bizonyos szektorok valamelyikében vállal munkát, köztük az egészségügyi ellátásban, idős-, fogyatékos- vagy gyerekgondozásban, a mezőgazdaságban vagy az élelmiszer-feldolgozásban – szögezte le a miniszter.