Máris minden negyedik állampolgár jövedelme csökkent – derül ki a Market Opportunity Research közvélemény-kutató vállalat tanulmányából, amely azt vizsgálja, milyen hatása volt a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozásoknak a munkaerőpiacra.

A felmérés adatai szerint a lakosság 19 százaléka sérülékennyé vált ebben az időszakban: 8 százaléknak ideiglenesen felfüggesztették a munkaszerződését, 7 százalékot kényszerszabadságra küldtek, 4 százalék pedig egyenesen munkahely nélkül maradt.

A korlátozások elsősorban a 18-34 éves korosztályt, a mikro- és a kisvállalkozások alacsonyabb beosztású alkalmazottait, és az eleve kisjövedelműeket sújtják. A nagyvállalatok inkább folyamodtak kényszerszabadságoláshoz, és a legkevésbé szenvedik a válságot a közintézmények alkalmazottai.

A munkája természetéből adódóan nem tud otthonról dolgozni az aktív lakosság több mint fele, egészen pontosan 56 százaléka, ebből kifolyólag munkaadójuknál nagyobb a kockázata a tevékenység beszűkítésének. A felmérés adatai szerint ők elsősorban férfiak, többnyire a 25-54 éves korosztályhoz tartoznak, alacsony beosztásúak, illetve jövedelműek. A leginkább kitett régió a dél-keleti ebből a szempontból – ott az aktív lakosság 69 százalékának nincs lehetősége otthoni munkára.

Másfelől a Covid 19-járvány kitörése után a foglalkoztatottak 34 százaléka alkalmazkodott az új körülményekhez, miközben 9 százalék korábban is otthonról dolgozott. A felmérés internetes kérdőívezéssel készült március 26-28. között, kor, nem és lakóhely szerint súlyozott reprezentatív mintán. Az adatok megbízhatósági szintje 95% százalékos.