Mától lehet benyújtani a megyei foglalkoztatási ügynökségekhez a kényszerszabadságra vonatkozó dokumentációt, viszont javasolják az érintetteknek, hogy ne menjenek el személyesen a hivatalokba, hanem használják az intézmények weboldalát vagy e-mail címeit. Az ügyintézés teljes körűen online bonyolítható.

A Munkaügyi Minisztérium egyszerűsítette az eljárásokat, mindössze egy saját felelősségre tett nyilatkozatra és az állami támogatásban részesülő alkalmazottak névsorára van szükség. A szaktárca vezetője, Violeta Alexandru biztosított mindenkit, hogy a kérelmeket a lehető legrövidebb időn belül feldolgozzák.

A miniszter emlékeztetett: az alkalmazottakat be kell jelenteni a REVISAL rendszeren keresztül ahhoz, hogy az állam megtérítse a munkaadónak a kényszerszabadsággal kapcsolatos költségeket. Csak azt követően lehet benyújtani a támogatási kérelmet.

Jogosultak a támogatásra az engedélyezett természetes személyek (PFA), a szerzői jogdíjakból élők, az egyéni vállalkozók és a sportegyesületek is. Mindezek az illetékes megyei foglalkoztatási hivatalhoz nyújthatják a kényszerszabadsággal kapcsolatos igénylésüket.

A legfrissebb adatok szerint máris több mint félmillió munkavállalót küldtek kényszerszabadságra országszerte.

Adótanácsadók felhívták a figyelmet, hogy a bruttó fizetés maximum 75 százalékának megfelelő támogatást ugyanúgy megadózzák, ahogy a bért.