Az ország belügyeibe való beavatkozásként értékeli a venezuelai kormány azt az amerikai kezdeményezést, amely hatalommegosztáson alapuló átmeneti kormányt javasol a latin-amerikai országban – írta Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter Twitter-oldalán. A tárcavezető egyben elutasította a párbeszédet is azzal, hogy közölte, Nicolás Maduro elnök „sosem fogja elárulni a nép bele vetett bizalmát”. A venezuelai ellenzék vezetője, Juan Guaidó, ugyanakkor üdvözölte Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kezdeményezését.

Pompeo olyan, hatalommegosztáson alapuló átmeneti kormányt javasolt a venezuelai demokratikus átmenet kezelésére, amelyben mind Maduro jelenlegi elnök emberei, mind pedig Guaidó hívei képviseltetnék magukat, Washington pedig ezért cserébe a latin-amerikai ország elleni szankciók feloldását is kilátásba helyezte. Az amerikai ajánlat értelmében Madurónak át kellene adnia a hatalmat egy olyan öttagú államtanácsnak, amely hat-tizenkét hónapon belül elvezetné az országot a demokratikus választásokig. 

A venezuelai főügyész közben bejelentette, hogy Guaidót holnapra beidézték az ügyészségre „államcsínykísérletben való feltételezett közreműködés” miatt. (MTI)