Sötétséget és félelmet teremtő viharhoz hasonlította az új koronavírus-fertőzést Ferenc pápa a teljesen üres Szent Péter -téren mondott imáját kísérő beszédében pénteken, választásra sürgetve az emberiséget eddigi hangos, de látszatra épülő élete, valamint a csendes szolgálat és testvériség között.

Ferenc pápa kijelentette: „rettenthetetlenül meneteltünk, azt gondolva, örökre egészségesek maradunk a beteg világban”. Hozzátette: a járvány keltette félelemben elérkezett az ideje, hogy észrevegyük, „nem mehet előre mindenki külön a saját útján, csakis együtt haladhatunk tovább”. Megemlítette a bátran cselekvő orvosokat, ápolókat, az élelmiszerboltokban dolgozókat, az idősgondozókat, a fuvarozókat, a rendfenntartókat, a papokat és a nővéreket.

„Az ima és a csendes szolgálat a győztes fegyverünk” – mondta a Szentatya.

Ferenc pápa a járvány miatt hetek óta lezárt Szent Péter-bazilika előtti üres térről rendkívüli Urbi et Orbi áldást mondott az új koronavírus-fertőzés sújtotta világra.

Az Urbi et Orbi áldást az egyházfő a nagyobb ünnepeken, karácsonykor és húsvétkor adja. A mostani rendkívüli vészhelyzetben az áldással az egyház az általános feloldozás lehetőségét hangsúlyozza. (MTI)