Világszerte megközelítette a 473 ezeret az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem honlapján közzétett legfrisebb adatok szerint eddig a világban 21 313 vesztették életüket a Covid-19-ben és csaknem 115 ezren gyógyultak meg. A baltimore-i oktatási intézmény összesítése szerint a vírusfertőzést 175 országban és területen mutatták ki. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.

Európában a fertőzöttek száma meghaladta a 200 ezret, miközben a halálesetek száma mintegy 12 ezer – tájékoztatott az európai járványügyi központ. A leginkább érintett állam továbbra is Olaszország csaknem 75 ezer megfertőződéssel, több mint 7500 halottal és 9300 gyógyulással.

Spanyolországban a fertőzöttek száma megközelítette az 50 ezret, a halottak száma pedig meghaladta a 3600-at. Madrid kénytelen volt a NATO segítségét kérni, miután az egészségügyi és szociális intézményekben továbbra is gondot jelent a védőfelszerelések nagy mennyiségű utánpótlása.

Németországban eddig több mint 37 ezren fertőződtek meg, a halottak száma meghaladta a 200-at, a gyógyultaké pedig a 3500-at.

Franciaországban a kedd reggel életbe léptetett egészségügyi szükségállapot két hónapig lesz érvényben. Ott a Covid-19 járvány fertőzötteinek száma már elérte a 25 600-at, több mint 1300-an vesztették életüket és csaknem 4 ezren távozhattak egészségesen a kórházból.

Oroszországban megközelítette a 700-at az új koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. Moszkvában mától április 14-ig otthoni karanténba kellett vonulnia mintegy 1,9 millió 65 évnél idősebb és krónikus beteg lakosnak. Vlagyimir Putyin elnök fizetett munkaszünet bevezetését rendelte el a jövő hétre a koronavírus-járvány lelassítása érdekében. Az intézkedés nem érinti a gazdaság létfontosságú szektorait, így az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak és a bankok nyitva lesznek. Putyin azt is bejelentette, hogy a járványhelyzettől függően, határozatlan időre elhalasztják az orosz alkotmány módosításáról április 22-re kitűzött országos szavazást. A módosított alaptörvény lehetővé tenné Putyin számára, hogy még két elnökválasztáson jelöltethesse magát.

Az Egyesült Államokban 69 ezer fölé emelkedett az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma és ezer fölé a halottaké. Ott 616 gyógyult beteget tartanak nyilván. Ennek ellenére Donald Trump elnök a szigorítások enyhítését, valamint a munkába visszatérést szorgalmazta, és közölte: tervei szerint az Egyesült Államokban már április közepén ismét a régi kerékvágásban zajlik majd az élet.

Kínában a hatóságok sorozatban a második napja csak behurcolt új esetekről számoltak be, helyi fertőzésről nem. Jelenleg közel 82 ezer esetet, 3300 halottat és 74 ezer gyógyultat tartanak nyilván.