A koronavírus-fertőzés szövődményei miatt elhunytak több mint felét – tizenhét páciens közül kilencet – a suceavai megyei kórházban ápolták. Ez időközben bezárt egészségügyi intézmény vált a romániai járvány epicentrumává.

Nemcsak az elhalálozások terén, hanem a fertőzésszámokat illetően is meghaladta Bukarestet. Suceavában 170 esetet regisztráltak, közülük nyolcvanhárom a megyei kórház orvosa vagy ápolója. Őket a helyi fertőzőkórházban kezelik. A megyei kórházat bezárták fertőtlenítés végett, a menedzsert pedig menesztették.

A Román Rádió tudósítója szerint a suceavai kórházat 48 órán belül újranyithatják, de egyelőre csak a sürgősségi osztályon fogadják a pácienseket. A koronavírussal fertőzötteket Fălticeni-re és Rădăuţi-ra küldik tovább, a más bántalmakban szenvedő súlyos eseteket pedig Jászvásárra szállítják.

[Frissített] Egymás után „hullnak” a kórházak

Közben Focşani-ban is 22 orvost fertőzött meg az új koronavírus a Doctor Alexandru Popescu Katonai Kórházban. Eddig 60 tesztet végeztek el és folytatják az ellenőrzést. Egyelőre a kórház fertőtlenítés miatt zárva van – közölte tudósítónk, Gabriel Sava.

Hasonló a helyzet a Galaţi-i megyei kórházban, illetve a dévai sürgősségi kórházban, ahol az onkológiai részleg orvosai fertőződtek meg. Korábban jelentették, hogy pozitív volt a tesztje a temesvári szívkórház egyik 31 éves orvosnőjének is.