Megakadtak az afganisztáni béketárgyalások, mert az afgán kormány és a tálib felkelők nem tudnak megegyezésre jutni abban, hogy hogyan bonyolítsák le a fogolycserét.

Dzsavid Fajszál, az afgán nemzetbiztonsági tanács szóvivője ma megismételte: Kabul álláspontja változatlan, a fogolycsere feltételeként elvárják a táliboktól, hogy hagyjanak fel a vérengzésekkel, és garantálják, hogy a szabadon bocsátott foglyok nem térnek vissza a háborúskodáshoz.

Zalmay Khalilzad, az amerikai külügyminisztérium afganisztáni különmegbízottja tegnap azt mondta, Washington szeretné, ha a foglyok kölcsönös szabadon engedése mielőbb megkezdődne a februárban Dohában megkötött amerikai-tálib megállapodás értelmében. A Twitteren a különmegbízott kifogásolta, hogy még egyetlen rabot sem engedtek el annak ellenére, hogy a felek kölcsönösen kifejezték erre irányuló elvi elkötelezettségüket. A dohai megállapodásban azt rögzítették, hogy a kabuli kormány elenged majd 5 ezer tálib foglyot mielőtt megkezdenék az afgánközi béketárgyalásokat, amelyeket eredetileg március 10-re tűztek ki.

A tálibok az 5 ezer fogoly szabadságát követelik bármiféle béketárgyalás megkezdése előtt. (MTI)