Támogatják a pénzintézetek a magyar kormány által tegnap bejelentett gazdasági intézkedéseket a hitelek tőke- és kamatfizetésének felfüggesztéséről.

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap bejelentette: az év végéig felfüggesztik minden magánszemély és vállalkozás mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét. A gazdasági és munkahelyvédelmi intézkedések része az is, hogy június 30-ig meghosszabbítják a rövid lejáratú vállalkozási hiteleket. A mától felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját (thm) pedig a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximalizálják – ismertette a magyar miniszterelnök. Az OTP Bank az MTI-vel közölte, hogy hatékony megoldás a magyar kormány bejelentett intézkedéscsomagja. Ugyan a részletszabályok nem ismertek még, de az OTP Bank támogatja az eddig bejelentett intézkedéseket – írta az OTP-csoport. Az MKB Bank közölte: elkötelezettek abban, hogy támogassák a kormányzati szándék megvalósulását.

Az Erste Bank álláspontja szerint a most bejelentett intézkedések a banki ügyfelek fizetőképességének megőrzését segítik, de végrehajtási részleteket csak a jogszabály ismeretében tudnak majd közölni.