Klaus Johannis államfő arra intette a lakosságot tegnap este, hogy csak hivatalos forrásból tájékozódjon a koronavírus-járványról, és pánik helyett legyen körültekintő, felelősségteljes a hozzáállása. Az elnök arra kérte a lakosságot, hogy ne járuljon hozzá olyan információk terjesztéséhez, amelyek hisztériát, szorongást és irracionális viselkedést eredményeznek. Ne vegye ostrom alá az élelmiszerüzleteket és a gyógyszertárakat.

A higiéniai szabályok kivétel nélküli betartása a fő védelem a vírus terjedése ellen, és ebből a szempontból mindannyian hozzájárulhatunk a fertőzés kockázatának csökkentéséhez – mondta a Johannis, aki emlékeztetett: a társadalmi kapcsolat lehető legnagyobb mértékű korlátozása, a tömegek elkerülése, a rugalmas munkaidő szintén hozzájárulhat a fertőzés terjedéséhez.

A karantén vagy az önelszigetelés szintén kötelező, bármennyire is kényelmetlen és átmeneti kellemetlenséget okoz. Az elnök figyelmeztetett: felelősségteljes és bölcs viselkedéssel közvetlenül támogatjuk mind az orvosokat, mind azokat a betegeket, akiknek valóban speciális ellátásra van szükségük.

A világ minden táján, ahol járvány van, óriási nyomás nehezedik az egészségügyi ellátórendszerre. Mindannyiunkon múlik, hogy enyhítsük ezt a nyomást – mondta Johannis.