Példátlan bírósági döntés született: nem tekintik magyarellenes uszításnak az úzvölgyi eseményeket – közölte honlapján az Erdélyi Magyar Néppárt. Csomortányi István, az EMNP elnöke tegnap arról tájékoztatott, hogy „kellemetlen meglepetés” érte, amikor kézhez kapták az ügyészségi választ, amely értelmében a román ügyészség lezárta a nyomozást – bűncselekmény hiányára hivatkozva.

A Néppárt elnöke elmondta: bár a hatóságok válaszukban etnikai alapú ügyként kezelik az úzvölgyi eseményeket (végig román és magyar táborokról beszélve), mégis egyetlen magyar tanút sem hallgattak meg. Csomortányi István botrányosnak nevezte az ügyészség azon megállapítását, miszerint gyűlöletkeltés és uszítás tényállása nem állapítható meg az úzvölgyi eset kapcsán, a magyarság – vagy bármely más nemzeti közösség – elleni esetleges uszítás pedig egyébként sem tekinthető bűncselekménynek, legföljebb csak szabálysértésnek.

Csomortányi kijelentette: megfellebbezik az ügyészségi határozatot, és amennyiben ismét elutasítják keresetüket, nemzetközi színtéren szerznek érvényt igazuknak.