Ankara nem teljesíti az idlíbi rendezésről Szocsiban megkötött megállapodást, a terroristák megerősített övezetei összenőttek a török megfigyelőállásokkal a feszültségcsökkentési övezet határán – jelentette ki Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője ma Moszkvában. Konasenkov emlékeztetett arra, hogy a 2018 szeptemberében megkötött megállapodás értelmében Törökország vállalta: 15-20 kilométerre szorítja vissza a terroristákat az idlíbi feszültségcsökkentési övezet határától.

Recep Tayyip Erdogan török elnök holnap Moszkvába utazik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel megvitassa az Idlíbben kialakult válsághelyzet rendezésének lehetőségeit.

Közben a Harvard Humanitárius Kezdeményezés nevű szervezet ma közzétett jelentése megállapítja, hogy szinte teljesen lakhatatlanná vált az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány több térsége az ott dúló harcokban, az ostrom miatt a lakosság egyre rosszabb helyzetbe kerül, és kétséges, hogy a menekültek vissza tudnak-e térni otthonaikba. A Massachusetts-i székhelyű szervezet becslései szerint a vizsgált területeken az épületek mintegy harmada súlyosan megrongálódott vagy teljesen megsemmisült. A tartomány déli és keleti részéről készült műholdfelvételek tanúsága szerint az idlíbi mezőgazdasági területek is egyre csökkennek, mert sok helyen menekülttáborokat alakítanak ki e helyeken.

Az ENSZ adatai szerint a tartományban dúló harcok következtében december eleje óta csaknem 950 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát. A világszervezet szerint az idlíbi válság humanitárius katasztrófával fenyeget.