Újabb történelmi mélypontra került tegnap a  lej az euróval szemben, az európai fizetőeszköz egy egysége 4 lej 81 baniba került a Román Nemzeti Bank árfolyama szerint.

Csütörtökön az euró árfolyama 4 lej 80 bani volt, tegnap a bankközi piacon az eurót 4 lej 80 bani és 4lej 81 bani között jegyezték. A lej a svájci frankkal szemben is gyengült tegnap, ugyanakkor 0,74 százalékkal erősödött a dollárral szemben. Az elmúlt nyolc napban a román valuta többször történelmi mélypontra került az euróval szemben, először múlt csütörtökön, akkor az eurót 4 lej 78banin jegyezték. Múlt hét pénteken átlépte a pszichológiai határnak tekintett 4 lej 80 banit, azóta nem csökkent ez alá.

Elemzők szerint a lej gyengülése összefüggésben áll a román külkereskedelmi mérleg hiányának folyamatos növekedésével, illetve az államháztartás és a folyó fizetési mérleg túl magas deficitjével, de befolyásolja a belpolitikai válság, hiszen jelenleg csak ügyvivõ kormány van hivatalban, emellett a koronavírus okozta helyzet is kihat a lejre.