Kettős könyvbemutatót tartottak a bukaresti Petőfi Sándor Művelődési központban kedden. Puskás Bálint Zoltán volt RMDSZ-es szenátor, később alkotmánybíró emlékeit gyűjtötte két kötetbe.

A Nem ilyen lovat akartam című kötetben a forradalom napjaitól a bukaresti Szenátus alelnöki tisztségéig terjedő közéleti tevékenységét, annak fény és árnyoldalait mutatja be a szerző. Az alkotmánybíró hétköznapjai című kötetben a taláros testületben eltöltött kilenc év érdekesebb történéseit sorolja fel, betekintést nyújtva a nyilvánosságtól eléggé elzárkózottan működő intézmény mindennapjaiba.

Mintegy felvezetőként a szerző egykori munkatársa, barátja, Bede Ferenc ismertette Puskás Bálint Zoltán pályafutását a forradalom napjaitól háromszéki és bukaresti éveken át, a romániai Máltai Szeretetszolgálat megalapításában és további tevékenységében betöltött szerepéig. Puskás Bálint Zoltán a politikában és közéletben eltöltött éveinek krónikásaként és nem emlékíróként határozta meg magát. Elmondta, rengeteg ajtó nyílt meg előtte nevének köszönhetően, hiszen még a holland királynő is megkérdezte, hogy a legendás Puskás Öcsi rokona-e, nem is beszélve spanyolországi látogatásai során tapasztalt fogadtatásáról. Érdekességként említette, hogy a szenátus alelnökeként javasolta, hogy a házbizottság tartson kihelyezett ülést Sepsiszentgyörgyön, ellensúlyozandó az egykori városi legendát, hogy nem szolgálnak ki a boltban, ha románul kéred a kenyeret. Felajánlotta lemondását, ha egyik kollégájának is ilyen gondja akad a városban. Erre nem került sor – mondta. Puskás Bálint Zoltánt a könyvbemutató után kértem mikrofon elé.