Klaus Johannis államfő ma délután ismét az új kormány megalakításáról egyeztet a parlamenti pártokkal. Erre azt követően kerül sor, hogy Ludovic Orban miniszterelnök-jelölt, ügyvivő kormányfő visszaadta a kormányalakítási megbízását, ugyanis a parlament nem szavazott bizalmat az új kormánynak a házszabály által megszabott 15 nap alatt. Az államfő tegnap közölte: várhatóan ma este már bejelenti, hogy kit jelöl miniszterelnöknek, bár továbbra is Ludovic Orban az „első számú opciója”.

Klaus Johannis a Szociáldemokrata Pártot tette felelőssé a kormányválság elhúzódásáért, arra hivatkozva, hogy PSD bojkottálta a hétfői bizalmi szavazást, hozzájárulva ahhoz, hogy a parlament határozatképtelen legyen a voksolás napján. Az RMDSZ délután fél 6-tól megy a Cotroceni-palotába egyeztetni az államfővel. Ezt megelőzően, délután 4 órától a Nemzeti Liberális Párt, a Szociáldemokrata Párt, illetve a Mentsétek meg Romániát Szövetség küldöttségével találkozik az elnök. Majd délután 6 és este 8 óra között a Népi Mozgalom Párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége, a Pro Európa frakció, valamint a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja küldöttségét várja Johannis a hivatalába.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint az államfőnek három opciója van: vagy megpróbál többséget építeni egy nemzeti liberális párti miniszterelnök-jelölt köré, amely ezúttal nem egypárti, hanem koalíciós kormányt alakít, amely aztán az év végéig tisztségben marad, vagy megpróbál többséget szerezni az előre hozott választások kiírása érdekében, de letéve a választási törvényt módosító sürgősségi kormányrendeletbe foglaltakról. A harmadik lehetőség, hogy nevesít egy jelöltet, és aztán lesz, ami lesz – nyilatkozta Kelemen Hunor, hozzátéve, hogy szerinte jelen helyzetben az első két opció valamelyike lenne a kívánatos megoldás.

A parlamenti pártok eltérően látják a kiutat a belpolitikai válságból. A Victor Ponta vezette Pro Románia pártfüggetlen miniszterelnököt szavazna meg. Az USR–PLUS Szövetség, akárcsak korábban, Dacian Cioloşt nevesíti miniszterelnöknek az államfő által összehívott mai megbeszélésen. Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt ügyvivő elnöke szerint a soron következő parlamenti választásokig szakértői kormánynak kellene irányítania az országot. A Népi Mozgalom Pártja egy jobboldali miniszterelnök-jelöltet támogató parlamenti többség mielőbbi kialakítását szorgalmazza, a Nemzeti Liberális Párt pedig egyelőre nem foglalt állást a kormányalakítással kapcsolatban.