Gyakori kézmosás, az akut légúti fertőzésben szenvedő betegekkel való érintkezés kerülése, a különféle felületek tisztítása klór- vagy alkoholtartalmú fertőtlenítőszerekkel, védőmaszk használata – egyebek mellett ezeket az óvintézkedéseket javasolja a kormány az új típusú koronavírus esetleges terjedésének korlátozása érdekében.

Hozzátették: a Kínában gyártott árucikkek vagy onnan kapott csomagok nem veszélyesek, a háziállatok nem terjesztik ezt az új vírustípust. „Amennyiben láza van vagy köhög, és nemrég olyan országban járt, ahol igazolt koronavírusos fertőzéseket regisztrálták, hívja az 112-es egységes segélyhívószámot, és szóljon erről a diszpécsernek” – közölték.

A koronavírus általában egy fertőzött emberrel való „szoros kontaktus” útján terjed. „Az új koronavírus légúti vírus, amely elsősorban fertőzött személyekkel való érintkezés útján terjed, köhögés, tüsszentés, nyálcseppek és orrváladék részecskéinek belégzésével. Egyelőre nem ismert, hogy külső felületen meddig maradhat életben a vírus, de az előzetes információk arra utalnak, hogy a 2019-nCov néhány órát vagy ennél is hosszabb ideig is megmarad” – írja a kormány közleményében.

A jelentések szerint egy megfertőződött személy már a tünetek jelentkezése előtt tovább fertőzhet.