A Szociáldemokrata Pártot (PSD) terheli majd a felelősség, ha nem lesz kvórum a Parlament hétfői ülésén, amelyen a kormány beiktatásáról kellene szavazni – közölte ma Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök.

„Ha hétfőn nem lesz meg a kvórum, az a PSD hibája lesz, mert a szociáldemokratáké a parlamenti helyek 42 százaléka. Azt jelentené, hogy bojkottálnak egy alkotmányos eljárást. Így tehát kizárólag a PSD-t terheli majd a felelősség, ha nem lesz kvórum” – fogalmazott Orban. A PSD ügyvivő elnöke, Marcel Ciolacu tegnap este bejelentette, alakulatának törvényhozói nem vesznek részt a parlament hétfői plenáris ülésén, amelyen a tervek szerint sor kerülne a második Orban-kormány beiktatásáról szóló szavazásra. Mint kifejtette, azért nem kívánnak részt venni a szavazáson, mert várják, hogy az Alkotmánybíróság döntsön arról, alkotmányos-e a Parlament által leváltott miniszterelnököt bízni meg ismét kormányalakítással.

A parlament két házának együttes ülése csak a törvényhozók több mint felének – legalább 233 képviselőnek és szenátornak – a jelenlétében határozatképes. A PSD-nek 203 törvényhozója van.