Az állat- és növényfajok egyharmada eltűnhet 50 éven belül egy új tanulmány szerint. Az Arizonai Egyetem kutatói tanulmányukban becsléseket végeztek a klímaváltozás hatására 2070-re bekövetkező globális fajkipusztulásról.

A fajok klímaváltozás miatti kihalására, a fajok mozgására vonatkozó és a jövőbeli klímát érintő különböző előrejelzések információt kombinálva arra jutottak a szakértők, hogy háromból egy növényt és állatot a kihalás veszélye fenyeget. Eredményeiket az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) mutatták be. Valószínűleg ez az első olyan tanulmány, amely a klímaváltozás miatt széleskörű kihalási mintázatokat a klímaváltozáshoz köthető jelenlegi fajkihalási adatokkal és a fajok mozgásáról szóló adatokkal vegyíti – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. A fajok klímaváltozás miatti kihalási arányainak felbecsüléséhez, az Arizonai Egyetem ökológiai és evolúcióbiológiai részlegének kutatói a közelmúlt eseményeit figyelték meg. A világ 538 fajára és 581 helyszínére vonatkozó adatokat elemezték a szakértők. Olyan állat- és növényfajokra koncentráltak, amelyeket újra és újra megvizsgáltak, legalább 10 éves időközönként. Arra jutottak, hogy az 538 faj 44 százaléka már kihalt egy vagy több helyszínen. A vizsgálat során megállapították, hogy a kulcsfaktor az éves maximum hőmérséklet, mely meghatározhatja, hogy egy populáció kihal-e vagy sem.

A tudósok szerint a fajkihalás mértéke 2-4-szer nagyobb lehet a trópusokon, mint a mérsékelt övi régiókban. Az állat- és növényfajok többsége a trópusokon él – mutat rá a tanulmány. (MTI)