Fontos előrelépés történt az afganisztáni tálibok és az Egyesült Államok közötti tárgyalásokon – jelentette be kedd este Asraf Gáni afgán államfő azután, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter telefonon tájékoztatta a megbeszélések menetéről.

Gáni a Twitter üzenőoldalon azt írta, a washingtoni diplomácia irányítója arról értesítette, hogy a tálibok „készek komoly mértékben és tartósan mérsékelni erőszakos tevékenységüket”.

Az Egyesült Államok és a tálibok több találkozót tartottak február eleje óta, jóllehet korábban egy időre felfüggesztették a tárgyalásokat. A The New York Times című amerikai napilap afgán és amerikai forrásokat idézve azt írta, hogy Donald Trump amerikai elnök hétfőn feltételekkel elfogadta a tálibokkal kötendő megállapodást.

A tárgyalásokon arról folyik egyeztetés, hogy az Egyesült Államok kivonná csapatait Afganisztánból, amiért cserébe a lázadók biztonsági garanciákat adnának, ami kiterjedne az erőszak csökkentésére, valamint a közvetlen, a tálibok és a kabuli kormány képviselői közötti párbeszéd megkezdésére.