Idén motorkerékpár vásárlását is támogatja az állam a roncsautó-program keretében – jelentette be ma Costel Alexe környezetvédelmi miniszter. Ez esetben 3500 lej értékű vouchert kap a pályázó, ha lead a roncstelepre egy régi járművet. Az idei kiírás másik újdonsága, hogy a program keretében vásárolt elektromos autókat egy évig nem adhatják el tulajdonosaik.

A Roncsautó program klasszikus változatára a tavalyinál nagyobb, 405 millió lejes költségvetést hagytak jóvá. Ez lehetővé teszi 60 ezer régi jármű kivonását a forgalomból. Az elmúlt évhez hasonlóan idén is 6500 lej, azaz körülbelül 1350 euró értékű vouchereket adnak, amelyekhez további ezer lej adódik hozzá, amennyiben az igénylő olyan autót vásárol, amelynek szén-dioxid-kibocsátása nem haladja meg a 96 grammot kilométerenként.

A Roncsautó Plusz program költségvetése 45 százalékkel nő 2019-hez képest, elérve a 140 millió lejt. A környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta, a százszázalékosan elektromos meghajtású járművek beszerzését idén is 10 ezer euróval támogatják, ami európai viszonylatban a legnagyobb összegű támogatásnak számít.

A plug-in hibridautók vásárlásához körülbelül 4500 euróval járul hozzá az állam, a támogatás összege azonban nem haladhatja meg az új autó árának 50 százalékát.

Costel Alexe környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy 2020-ban is meghirdetik a háztartási gépek roncsprogramját, amelyre 30 millió lejt különítettek el, és becsléseik szerint 100 ezer vouchert fognak majd kiosztani.