• Astăzi va fi prezentat Comisiei Europene la Bruxelles proiectul de lege elaborat pe baza iniţiativei Minority Safepack, o iniţiativă cetăţenească privind protecţia minorităţilor la nivel european derulată de către Uniunea Federativă a Naţionalităţilor Europene cu sprijinul UDMR. Iniţiativa a primit peste 1,1 milioane de semnături din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.
• Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria va delega doi diplomaţi la Chişinău pentru ca aceştia să ajute Guvernul Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, a anunţat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, în capitala Moldovei, după ce a avut o întrevedere cu Aureliu Ciocoi, ministrul moldovean de externe, responsabil pentru integrarea europeană.
• Centrul de Cultură al judeţului Covasna şi-a propus să reia proiectul „Cufărul cu zestre”, lansat în urmă cu câţiva ani, care îşi propune să realizeze o „colecţie de valori” din patrimoniul cultural material şi imaterial al fiecărei localităţi. Directorul instituţiei, IMREH Marton Istvan, a declarant că această colecţie va cuprinde, practic, tot ce are mai valoros judeţul Covasna, de la costume populare vechi de sute de ani până clădiri sau personalităţi născute în această zonă.
• INTERVIU cu CSIBY Beáta (Gheorgheni) designer textil, născută cu o singură mână, despre o tehnica ei unică (tehnica baticului) şi despre cum şi-a construit o carieră într-un orăşel mic, de mai puţin de 20 de mii de locuitori. Ea creează printer altele vestimentaţie, poşete, şi accesorii artizanale.
• ANIVERSARE: Astăzi se împlinesc 70 de ani (1950) de la inaugurarea Teatrului de Păpuşi „Puck” din Cluj.
• 5 februarie: „Ziua Internaţională a Cititului Împreună” sau „Ziua Internaţională a Cititului cu Voce Tare”
• Prin efortul comun al generaţiilor se va deschide o expoziţie de istorie a Colegiului Székely Mikó din Sfântu Gheorghe, cu ocazia aniversării a 160 de ani de la înfiinţare. Manifestările omagiale au început în noiembrie şi se vor termina săptămâna viitoare.
• Centrul Medical şi Metodic de la Cârţa, judeţul Harghita a încheiat contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, iar mulţumită acestuia se vor asigura servicii de fizioterapie gratuite pentru publicul larg. Deocamdată există fonduri de 20 mii lei lunar pentru aceste servicii. Centrul a fost construit cu sprijinul guvernului ungar pentru Academia de Hochei a Ţinutului Secuiesc.
• Filmul maghiar Tovarăşul Draculici (Drakulics elvtárs) va rula în cinematografele din România începând cu data de 7 februarie. Cel de-al al doilea lungmetraj al lui BODZSÁR Márk poate fi vizionat de public la Cluj-Napoca, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Sibiu, Odorheiu Secuiesc, Satu Mare, Târgu Mureş, Braşov şi Bucureşti.
• Orădeanul VARGA Csaba va pleca, în aprilie, să cucerească Muntele Everest, scopul său fiind acela de a deveni primul maghiar care a escaladat fără oxigen suplimentar cel mai înalt vârf al lumii, de 8850 de metri.

Bejegyzés navigáció