Közép-európai idő szerint éjféltől, helyi idő szerint pénteken 11 órától megszűnt az Egyesült Királyság európai uniós tagsága.

A britek egy része szomorúan, mások tomboló ünnepléssel várták az éjfélt. A kilépés támogatói és a Brexit ellenzői a londoni parlament előtt, Winston Churchill impozáns szobrával szemben gyűltek össze egy utolsó, jelképes összecsapásra – köztük a legradikálisabb brit EU-ellenes erő, a Nigel Farage vezette Brexit Párt több ezer híve.

A skót nagyvárosokban ugyanakkor gyertyás virrasztást tartottak a Brexit éjszakáján EU-párti demonstrálók, emlékeztetve arra, hogy a brit EU-tagságról 2016. június 23-án rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, viszont a skótok 62 százaléka a bennmaradásra voksolt.

Skóciai és észak-írországi EU-párti politikusok a Brexit utáni első nyilatkozataikban felvetették hazájuk elszakadásnak és újbóli EU-csatlakozásának lehetőségét. Skócia kormánya bejelentette, hogy az edinburghi parlament előtt továbbra is kifüggesztve tartják az Európai Unió zászlaját.