A kormány jóváhagyta tegnap a kétfordulós polgármester-választásról szóló törvénytervezet végső formáját, amelyért ma, adásunkkal egy időben vállal felelősséget a parlamentben. Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője, tegnap este úgy nyilatkozott, hogy a kormány a tervezethez benyújtott, több módosító javaslatot is elfogadott.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint így az ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezők esetében az eredetileg tervezett 90 nap helyett 60 napban szabták meg azt a minimális időszakot, amelynek el kell telnie az engedély kibocsátása és a választások napja között ahhoz, hogy az illető leadhassa voksát új tartózkodási helyén.

A kormány ugyanakkor elfogadta a több civil szervezet által szorgalmazott és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által előterjesztett módosító javaslatot is, amely szerint a jelölések benyújtásakor az adott település választói névjegyzékében szereplő választópolgárok legalább 0,5 százalékának a támogató aláírására lesz szükség az eddigi 1 százalék helyett.

Egy másik elfogadott módosító javaslat megkönnyítené a független megfigyelők akkreditálását a választásokra – nyilatkozta Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője.