Verespatakot nem azért akarják feltenni az UNESCO világörökségi listájára, hogy megóvják, hanem azért, hogy blokkolják Európa legnagyobb arany- és ezüstlelőhelyét, amelyet a román államnak kellene értékesítenie az ország polgárainak érdekében – írja a Meridian Országos Szakszervezeti Szövetség tegnapi közleményében.

Az Agerpres hírügynökség által idézett dokumentum „felelőtlennek” minősíti, hogy anélkül, hogy az ország stratégiai gazdasági érdekeit figyelembe vennék, az aranylelőhelyet „kéz alatt” fel akarják tenni a védett világörökség listájára. Meglátásuk szerint az aranybányászat felélesztené a hazai bányaipart, és Románia az Európai Unió legnagyobb arany- és ezüsttermelője lehetne egy olyan periódusban, amikor az arany ára rekordokat döntöget. A bánya ugyanakkor valóban megmenthetné azt a közösséget, amelyet a „védők” szegénységre ítéltek, arról nem is beszélve, hogyha Románia elveszíti a pert a bányászati licencért forduló magáncéggel szemben, akkor „saját zsebünkből” négymillió dollár kártérítést fizethetünk – írja a közlemény.

A Meridian azt szeretné, hogy a román kormány véglegesen vonja vissza a római kori aranybánya és környékének jelölését az UNESCO-tól, és aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az Orban-kabinetre „nyomás nehezedik”, hogy ezt ne tegye meg.

Ludovic Orban miniszterelnök tegnap a parlamentben azt mondta, hogy a kormány szorgalmazza, hogy Verespatak kerüljön fel az UNESCO világörökségi listájára.