Ellenszavazat nélkül fogadta el a képviselőház tegnap a bírák, pilóták, törvényhozók és diplomaták különnyugdíjának részleges eltörléséről szóló törvénytervezetet. A jogszabály nem terjed ki a katonák, rendőrök és titkosszolgálati alkalmazottak szolgálati nyugdíjaira, ők megőrizhetik speciális járandóságukat. A megszavazott törvény valószínűleg nagy eséllyel megbukik az alkotmánybíróságon, ugyanis a bírák különnyugdíjának eltörlését korábban már megtiltotta a taláros testület.

A tervezet tegnapi vitáján a Nemzeti Liberális Párt a katonai különnyugdíjak megtartását kívánta elérni, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), az RMDSZ és a Szociáldemokrata Párt (PSD) valamennyi különnyugdíj eltörlését, illetve megadóztatását javasolta. A PSD ugyanakkor arra épített, hogy népszerűségnövelő módon megszavazza a tervezetet, abban bízva, hogy az alkotmánybíróság úgyis visszautasítja. Az RMDSZ és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) viszont tartózkodott a szavazáson. A parlamenti szavazás után a legfelsőbb bíróság közölte: megtámadja az alkotmánybíróságon a törvényt.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a tegnapi vitanapot kirakateseménynek, az elfogadott tervezetet pedig alkalmazhatatlan, “csonka” törvénynek nevezte. Az RMDSZ álláspontjáról Hermann Endre kérdezte a politikust: