A diszkriminatív nyilatkozatokért eddig megállapított egyik legnagyobb pénzbírsággal, 10 ezer lejjel sújtotta Dorin Florea marosvásárhelyi polgármestert az Országos Diszkriminációellenes Tanács, az elöljárónak azért a kijelentéséért, hogy feltételekhez kötné a gyermekvállalást.

A döntés közlését követően Dorin Florea hangsúlyozta: az, hogy a testület ilyen rövid idő alatt döntött a megbírságolásáról, azt bizonyítja, hogy nem cél az általa felvetett probléma megoldása, csak el akarják hallgattatni. Florea hozzátette: megfellebbezi a döntést, mert nem tartja jogosnak. Asztalos Csaba az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke híradónknak elmondta:

A marosvásárhelyi polgármestert lemondásra szólította fel a romániai Nemzeti Kisebbségek Tanácsa. A 18 nemzeti kisebbség parlamenti képviselettel rendelkező szervezetét tömörítő tanács a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Pro-Europa Roma Párt kezdeményezésére fogadta el a közös nyilatkozatot, melyben elítélték Dorin Floreát rasszista kijelentései miatt.