Hivatalból indított vizsgálatot a Kommunizmus Bűneit Kutató és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet Teodor Meleșcanu szenátusi elnök, volt külügyminiszter ellen, aki a gyanú szerint félretájékoztatta a nemzetközi intézményeket az 1989-es temesvári népfelkelés idején.

A kormány által működtetett kutatóintézet azokat a sajtóértesüléseket akarja megvizsgálni, amelyek szerint a román küldöttség tagjaként Teodor Meleșcanu egy bécsi hivatalos találkozón 1989. december 19–20-án megpróbálta félrevezetni a jelenlévő külföldi diplomatákat, „ellenőrizetlen sajtóértesüléseknek”, „ellenséges céllal terjesztett rémhíreknek” nevezve a kommunista rezsim emberiesség elleni bűncselekményeiről szóló információkat. Meleșcanu abban az időszakban a román külügyminisztérium nemzetközi biztonsági és lefegyverzési főosztályának titkára volt.

A szenátus elnöke koholmánynak nevezte, hogy „falazni” próbált volna a kommunista diktátornak, szerinte ő nem akadályozott meg semmilyen megemlékezést, de nem is erősíthette meg a temesvári megtorlásról szóló híreket, mert nem rendelkezett pontos információkkal.