A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én ünnepeljük annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az ünnep alkalmából a magyarság szerte a világban megemlékezik a magyar kulturális értékekről. Kiállításokat és koncerteket rendeznek, könyvbemutatókat, irodalmi esteket és színházi előadásokat tartanak.

Bukarestben a Balassi Intézet ma két rendezvényre várja az érdeklődőket: este 7 órától a Zsolnay World Tour nevezetű vándorkiállítás megnyitójára, majd ezt követően, fél 8-tól az In memoriam Bács Lajos című hangversenyre. A tárlat az egyik legrégebbi magyar porcelángyár, a Zsolnay Porcelán Manufaktúra Zrt. tulajdonában lévő antik műtárgyakat és a jelenleg gyártott termékeit mutatja be. A kiállítás 2020. február 10-ig tekinthető meg. A Bogáti Bokor Orsolya hegedű- és Miriam Draşovean zongoraművész hangversenyével pedig a 90 évvel ezelőtt 1930. január 19-én Petrillán született és 2015. június 30-án Bukarestben elhunyt Bács Lajos zeneszerzőre, karmesterre, pedagógusra, a bukaresti Magyar Zene Fesztivál mentorára emlékeznek.
Romániában, Erdélyben minden nap a magyar kultúra napja lehetne annyi kulturális hagyományőrző rendezvény van egész évben – jelentette ki Zákonyi Botond Magyarország bukaresti nagykövete a magyar kultúra napja alkalmából.

A magyar kultúra napjához kapcsolódva ma adják át Kolozsváron az RMDSZ által alapított Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat. A délután 6 órától a sétatéri Kaszinóban sorra kerülő ünnepségen a Szövetség azokat az alkotókat, művészeket díjazza, akik az erdélyi magyar kultúra átörökítéséhez, megismertetéséhez kiemelt módon hozzájárulnak. Az est további részében pedig Bogdán Zsolt A magyar nyelv története című előadása lesz látható.