Korlátozná a szegények és iskolázatlanok gyermekvállalását a marosvásárhelyi polgármester. Dorin Florea ellen hivatalból eljárást indított az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), mert kijelentései izgatásnak minősülnek az intézmény elnöke, Asztalos Csaba szerint. A polgármester előbb a Facebookon fejezte ki azt a meggyőződését, hogy korlátozni kellene egyesek jogát a gyermekvállalásra, mivel sokan a havonta folyósított állami támogatás miatt szülnek.

A szülővé válást egyebek mellett a stabil munkahelyhez, elfogadható anyagi helyzethez, minimális életkorhoz és iskolai végzettséghez kellene kötni – írta Florea. Később a Hotnews portal kérdésére egyértelművé tette, hogy javaslata megfogalmazásakor a romákra utalt, és hangsúlyozta, hogy ha nem teljesülnek az általa felsorolt feltételek, a születendő gyermeket állami gondozásba kell venni.

Aligha véletlen egybeesés, hogy szintén a napokban napvilágot látott egy felmérés, amely szerint Florea a harmadik helyen áll, és jelen pillanatban jóformán esélytelenül indulna újabb mandátumért. Ugyanakkor a kommentekből az látszik, hogy erre a diskurzusra azért van fogadókészség mind román, mind magyar körökben. Az okokról Horváth István szociológussal, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató intézet igazgatójával beszélgettünk.