• Curtea de Apel Tg. Mureş a ridicat, ieri, o excepţie de neconstituţionalitate împotriva O.U.G. nr. 48/2018 care prin modificarea altor trei legi a făcut posibilă reînfiinţarea şcolii, prin ordin ministerial, sub denumirea de Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc”.
  • Postul ungar de radio Kossuth va difuza, azi după-amiază, un fragment mai lung din discursul pe care contele maghiar Apponyi Albert (1846-1933), şeful delegaţiei maghiare la negocierile de pace care au încheiat Primul Război Mondial, l-a rostit în apărarea Ungariei, la data de 16 ianuarie 1920, la Paris. Discursul va fi rostit într-o variantă scurtată şi dramatizată de către actorul Szervét Tibor.
  • Potrivit cercetătorilor, în ultimii zece ani, calitatea apei din lacul vulcanic Sf. Ana s-a deteriorat atât de mult, încât există serioase motive de îngrijorare. Algele
    s-au răspândit mult prea mult. Potrivit specialiştilor, lacul ar trebui curăţat de suprapopulaţia de caraşi argintii, întrucât această specie invazivă de peşte a contribuit la răspândirea algelor în apa lacului.
  • O colecţie de cămăşi tradiţionale femeieşti, majoritatea replici ale unor ii expuse în muzee din ţară sau străinătate, sunt expuse la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din M-Ciuc, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale. Unele dintre cămăşile sunt expuse la Muzeul Metropolitan de Artă din New York, fac parte din colecţii personale sau chiar au fost găsite în pieţe de vechituri, cum ar fi o ie găsită în Ucraina.
  • Laboratorul direcţiei naţionale sanitar-veterinare din Ungaria (Nébih) a identificat virusul gripei aviare şi la o mare fermă din localitatea Létavértes (învecinat cu localităţile Săcuieni şi Diosig din judeţul BH), unde există un număr de aprox. 115 000 de raţe.

Bejegyzés navigáció