Január 15-ét, Mihai Eminescu születésének évfordulóját 2010-ben nyilvánították ünneppé. A költő születésének 170-ik évfordulóján országszerte nagyszabású rendezvénysorozatokkal tisztelegnek a román kultúra nagyjai előtt.

Marosvásárhelyen 8 órás felolvasó maratont tartanak. A Teleki Téka olvasótermében ma 11 és 19 óra között Vásárhelyi történeteket olvasnak fel román, illetve magyar nyelven az irodalom kedvelői. Az olvasómaraton január 22-én, a magyar kultúra napján folytatódik.

Sepsiszentgyörgyön, a Tein Teaházban könyvbemutatóra és portrébeszélgetésre várják ma délután 6 órától az érdeklődőket. Az est meghívottja Doina Ioanid költő lesz Az Observator Cultural kulturális hetilap szerkesztőjének nemrég jelent meg válogatott versgyűjteménye magyar fordításban, Ideje, hogy fülbevalót hordj és más poémák címmel, Lövétei Lázár László átültetésében. Az eseményen jelen lesz a szerző, a fordító, valamint Gálfalvi Ágnes, a marosvásárhelyi Lector Kiadó képviseletében. Házigazda: Szonda Szabolcs, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója.