Közvitára bocsátotta a belügyminisztérium az elektronikus személyazonossági igazolványok kibocsátását előíró kormányrendelet tervezetét. A dokumentum szerint az Európai Unióban szabad mozgást lehetővé tevő elektronikus okirat kiadását 2021 augusztusától kezdik. Az új dokumentum teljesíti az Európában érvényes és előírt biztonsági normákat.

A régi igazolványokhoz képest az újak más gyártási technológiával készülnek, új grafikai biztonsági elemeket tartalmaznak és rendelkezni fognak az elektronikus adathordozók által nyújtott informatikai védelemmel. A belügyi tárca közleménye szerint az új személyi igazolvánnyal a román állampolgárok online kapcsolatba léphetnek a közigazgatási hatóságokkal és hozzáférhetnek a közszolgáltatásokhoz, függetlenül attól, hogy éppen hol tartózkodnak Romániában vagy az országon kívül.

Mivel a személyazonosságot az elektronikus aláíráshoz hasonló mechanizmusok igazolják, nem lesz már szükség az állampolgár fizikai jelenlétére a hivatalokban. Így távolról hozzáférhet olyan szolgáltatásokhoz, mint a jármű regisztrálása, erkölcsi igazolvány megszerzése, vagy például értesítések, engedélyek és egyéb, az állami hatóságok által kiállított dokumentumok, stb.

Az új elektronikus személyazonosító egészségügyi kártyaként is működik.

Azoknak, akik nem akarnak elektronikus dokumentumot, lehetőségük lesz egyszerű személyi igazolvány kiállítását kérni; ezek magas fokú biztonságot nyújtanak, de nem tartalmaznak elektronikus elemeket vagy adatokat. űAz érdekeltek tíz naptári napon belül küldhetik el véleményüket, javaslataikat a dgj_transparenta@mai.gov.ro címre.