Svájci közreműködéssel sikerült elkerülni az amerikai-iráni válságot – értesült a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap. Internetes oldalán szombatra virradóra a lap azt írta: a Trump-kormányzat pár órával a Kászim Szulejmáni iráni tábornok elleni célzott csapásmérés után sürgős és rejtjelezett üzenetet küldött Svájc teheráni nagykövetségén keresztül Iránnak, miszerint ne mérgesítse el a válságot.

Ezt meg nem nevezett amerikai kormányzati tisztségviselők közölték a lappal. Az üzenetet Markus Leitner, Svájc teheráni nagykövete személyesen vitte el Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszternek, még pénteken reggel.

Az Egyesült Államok és Irán között az 1979-es iszlám forradalom óta nincs diplomáciai kapcsolat, megállapodás alapján az amerikai érdekeket Teheránban a svájci nagykövetség képviseli. Leitner nagykövet rendszeres vendég Washingtonban, ahol zárt ajtók mögötti megbeszéléseket folytat a külügyminisztériumban, a védelmi minisztérium és a hírszerzés különböző szervezeteinél. A Szulejmáni meggyilkolása utáni napokban is ingázott Washington és Teherán között.