Tanúként hallgatja ki a bukaresti rendőrség a Floreasca kórház több rezidens orvosát és asszisztensét a műtőasztalon megégett páciens ügyében – közölték az Agerpres hírügynökséggel a nyomozáshoz közel álló források.

Az Állami Egészségügyi Felügyelet az incidens miatt összesen 30.000 lejes bírsággal sújtotta a fővárosi Floreasca kórházat és a teljes műtőcsapatot, Mircea Beuran orvosprofesszort pedig leváltották a kórház sebészeti részlegének éléről.

Victor Costache egészségügyi miniszter tegnap ismertette a szaktárca kivizsgálásának eredményeit. E szerint az ügyeletes főorvosok közül egyik sem tartózkodott a műtőben annál a műtétnél, amelynek során a páciens égési sérüléseket szenvedett. A beavatkozást egy rezidens orvos kezdte el, majd csatlakozott az otthonról érkező szakorvos. A miniszter hozzátette: vélhetően tévesen diagnosztizálták a betegnél a jódallergiát, és a műtéte során az igen gyúlékony, etanol alapú fertőtlenítőszert használták. A biocidot kizárólag kézfertőtlenítésére használhatja a sebész és a személyzet, a páciens bőrfelületének fertőtlenítésére nem engedélyezett – mondta Victor Costache egészségügyi miniszter.