Az Európai Unió 2021-2027-es költségvetése volt a fő témája Ludovic Orban kormányfő és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke brüsszeli megbeszélésének – tájékoztat az Agerpres hírügynökség. A román kormányfő brüsszeli látogatásának tegnapi első napján Ludovic Orban leszögezte: Románia jelentős finanszírozásokat vár a kohézió és a mezőgazdaság terén.

Ezekre az alapokra szükség van az ország gazdasági fejődése és a román állampolgárok béreinek uniós szintre való felzárkóztatása érdekében, ugyanakkor a romániai mezőgazdasági gazdálkodók esetében fontos, hogy a területalapú támogatások értéke minél jobban megközelítse az uniós átlagot. A román miniszterelnök szerint a környezetvédelem is olyan fontos terület, amelyre Románia finanszírozást vár az Európai Uniótól.

Ludovic Orban tegnap esti brüsszeli sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a jelenleg Nagy Britanniában élő román állampolgárok jogai garantáltak, ez benne van az egyezményben. Ugyanakkor a Brexitet követő időszakban Nagy Britanniában munkát vállaló európai állampolgárok számára még nem létezik szabályozás, ez csak az Európai Unióból való távozást követően kerül megvitatásra. Az egyezmény egyelőre még vita alatt áll az Európai Parlamentben és a brit parlamentben – idézi az Agerpres hírügynökség Ludovic Orbant.