A 2020-2021-es tanév szerkezetéről szóló rendelettervezet visszavonását kéri a Tanulók Országos Tanácsa Monica Anisie oktatási minisztertől. A tanügyminisztérium hétfőn bocsátotta közvitára az új tervezetet, amelynek egyik újdonsága, hogy a két húsvéti ünnepre való tekintettel a második félévben két részre osztanák a tavaszi vakációt.

A diákok kifogásolják ezt, ugyanis szerintük ezáltal megbomlana az oktatási folyamat egyensúlya, a két szünidő közötti időszak a jegyek lezárásával telne, nem az elsajátított tananyag elmélyítésével.

A tanulók tanácsa továbbá kéri, hogy ne szeptember 14-én, hanem szeptember 1-jén kezdődjön a tanítás, illetve június 14-e helyett június 1-jén záruljon le a tanév. Közleményükben felhívják a figyelmet arra, hogy az országos szintű vizsgák időpontjai nagyon kitolódtak az utóbbi években.

A tervezet szerint összesen 34 hétből álló tanév. A tizenkettedikesek számára csak 32 hetes lenne és 2021. június 4-én érne véget. A nyolcadikosok tanéve 33 hetes lenne, és 2021. június 11-éig tartana. A teológiai osztályok és szakosztályok 37 hetet járnának iskolába a következő tanévben.