Az elemzői várakozásokkal megegyező mértékben emelkedtek a fogyasztói árak éves összevetésben az euróövezetben novemberben. Az Európai Unió statisztikai hivatalának ma kiadott végleges adatai szerint éves összehasonlításban 1,0 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a 19 uniós országot tömörítő eurózónában decemberben az előző havi 0,7 százalék után.

Tavaly novemberben még 1,9 százalékos volt az emelkedés. A novemberi érték továbbra is messze elmarad az Európai Központi Bank 2 százalék alatti inflációs célszámától.

A 28 tagú unióban az euróövezetnél gyorsabban, 1,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak novemberben, gyorsult az ütem az októberi 1,1 százalékhoz képest.

Novemberben Olaszországban és Portugáliában volt a legalacsonyabb az éves infláció, mindkét országban 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, Belgiumban 0,4 százalékkal, míg Görögországban, Spanyolországban és Cipruson egyaránt félszázalékos emelkedés volt. A legerősebb éves ütemet – 3,8 százalékot – Romániában, Magyarországon 3,4 százalékot és Szlovákiában 3,2 százalékot mérték.