Sürgősségi rendeletettel módosíthatja a választási törvényt a kormány. Erről Klaus Johannis államfő beszélt csütörtöki esti sajtótájékoztatóján. Szavai szerint „biztos forrásokból tudja”, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) módosítani készül a helyhatósági választási törvényt annak érdekében, hogy visszaállítsa a kétfordulós polgármester-választást.

„A kormány dönti el, hogy sürgősségi rendelettel, felelősségvállalással vagy a parlamenti úton teszi meg ezt a lépést, bármilyen megoldás lehetséges” – jelentette ki Johannis. Az elnök nem részletezte, hogy melyik módszert találná helyénvalónak, ám a második elnökválasztási forduló előtt még azt nyilatkozta: nem tartaná szerencsésnek, ha a kormány a sürgősségi rendelet eszközéhez folyamodna.

Mint ismert, az RMDSZ többek között azzal a feltétellel szavazta meg az Orban-kabinetet, hogy a kormány sem sürgősségi rendelettel, sem parlament előtti felelősségvállalással nem próbálja meg bevezetni a kétfordulós polgármester-választást. Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető a Maszolnak kijelentette: az RMDSZ kész hozzájárulni a kormány megbuktatásához, ha parlamenti felelősségvállalással próbálkozik.

Az egyfordulós választási rendszert amúgy 2011-ben vezette be a Demokrata-Liberális Párt, amelynek fúziójával létrejött később a mai Nemzeti Liberális Párt.