Módosította tegnap a kormány az adótörvénykönyvet és január 1-jei hatállyal eltörölte az üzemanyagra kivetett többletadót, valamint a részmunkaidős dolgozókra kivetett többlet társadalombiztosítási járulékot.

Az üzemanyag jövedéki adójára kivetett 7 eurócentes többletadót 2014-ben vezette be a Victor Ponta miniszterelnök vezette szociáldemokrata kormány. Az ideiglenes intézkedést 2016-ban nem hosszabbította meg a Dacian Ciolos által vezetett kabinet, ezért 2017-ben a szociáldemokrata Mihai Tudose vezette kormány megerősítette az előző szociáldemokrata kabinet döntését, így lényegében a jövedéki adó ugyanazon a szinten maradt. Most a 7 eurocentnek megfelelő 32 banival csökkentették az üzemanyag jövedéki adóját. A tervezetet a novemberben kormányra került liberálisok kezdeményezték, akik azt várják az intézkedéstől, hogy csökkenjen az üzemanyag ára.

A liberálisok igazságtalannak tartották a 2017-től hatályban lévő, a részmunkaidős dolgozókat és az őket alkalmazó vállalatokat sújtó többlet tb-járulékot, hiszen minimálbér utáni járulékot voltak kénytelenek fizetni azok is, akik a minimálbérnél kevesebbet kerestek. Ez megnehezítette a részmunkaidős dolgozók alkalmazását.

Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető szerint a a rendelkezés diszkriminatív volt, és a jóhiszemű vállalkozásokat és alkalmazottakat büntette.