Ötezer lejes pénzbírságot rótt ki az Országos Diszkriminációellenes Tanács Csomortányi István EMNP-elnökre amiatt, hogy egy fényképfelvétel tanúsága szerint még évekkel ezelőtt náci karlendítést mutatott be. A diszkriminációs tanács ugyanakkor arra is kötelezte Csomortányit, hogy harminc napon belül tegye közzé a testület döntésének szövegét az Erdélyi Magyar Néppárt honlapján magyar és román nyelven egyaránt.

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke a G4Media hírportálnak elmondta: úgy ítélték meg, hogy a náci karlendítés – függetlenül attól, hogy mennyire régen készült az ezt megörökítő fénykép – meghaladja a szólásszabadság kereteit, sérti egy kisebbségnek és a náci rezsim rémtetteit elszenvedőknek az emberi méltóságát.

Csomortányi István az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy „ez egy politikai megrendelésre született döntés, nincs mit kezdeni vele”. Hozzátette: a döntést nem fogadja el, de nincs meggyőződve arról, hogy érdemes a román bíróságokon pereskednie az igazáért. Az EMNP elnöke elmondta: az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz eljuttatott írásos álláspontjában azt közölte, hogy kétes hitelességű fotók alapján jelentették fel, amelyeket nem ő hozott nyilvánosságra, ezért a diszkrimináció alanya kérdéses.