Az adventi naptár eredeti jelentősége az volt, hogy elvezesse a felnőtteket és a gyermekeket a karácsonyhoz. Minden egyes ablaka mögött a karácsonyi ünnepkörre utaló gondolat rejlett. Az ipar és a kereskedelem egyszerűen decemberi naptárt gyártott belőle, amelynek minden egyes napját, lapját csokoládé vagy marcipán édesíti meg.

Bajzáth Mária © Szabó Virág

Bajzáth Mária pedagógus, neveléstudományi bölcsész szerint ahogy telnek-múlnak az évek, a mesék is elmaradhatatlan részévé válnak a karácsonyi készülődésnek. Ennek előmozdítására, a 24 ünnepváró napra, egy ajándékot készített, és elindította a „mesÉLJÜK együtt az ünnepet! Advent 2019” elnevezésű programot.

Mária sokféle szerepben és helyzetben, naponta tapasztalja a népmese, a dal, a játék, a tánc felemelő és megtartó erejét. Hiszi, hogy segítségükkel hidat lehet építeni, múlt és jelen, fönn és lenn, ember és ember között. Mintegy 30 éve mond meséket, és tapasztalja, hogy a mesélésben, mesehallgatásban nincs korhatár. Az általa megalkotott Népmesekincstár mesepedagógiai módszert immár akkreditált képzésként, többnyire műhelymunkákon, szakmai napok keretében tanítja. Időnként Erdélyben is.

A budapesti szakembert legújabb válógatáskötetéről is, a Pont pont vesszőcske című, piciknek szóló, magyar mondóka- és meseválogatásról is faggatjuk a mai félórában, akárcsak arról a lapozóról, amelyet 9 éves kisfiával együtt írt az ünnepvárásról.

Hallgassa meg a műsort!