December 4-ig látogatható a bukaresti Román Nemzeti Parasztmúzeumban a Kájoni János születésének 390. évfordulójára meghirdetett Kájoni emlékév tiszteletére készített kiállítás.

A Hargita Megyei Kulturális Központ által készített szabadtéri vándorkiállítás ízelítőt nyújt Kájoni életéből és korából, majd azokról a helyszínekről, ahol élt és tevékenykedett. A kiállítás Muckenhapt Erzsébet muzeológus és régikönyv szakértő szakmai irányításával valósult meg, a fotók művészi megvalósítása és szerkesztése Ádám Gyula fotóművész munkája. A kiállítás a Bukaresti Régizene Fesztivál kísérő rendezvénye, ahol az előbb hallott Codex régizene együttes is fellépett. Ferencz Angéla a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója a Kájoni kiállítás Bukarestbe hozásának fontosságáról beszélt.

Laurențiu Constantintól, a Bukaresti Régizene Fesztivál igazgatójától azt kérdeztem, miért tartották ők fontosnak bemutatni a Kájoni Jánosról készült kiállítást a fővárosban.

Mi jelentett kihívást Ádám Gyula fotóművésznek a Kájoni kiállítás létrehozása?

A kiállítást készítő csoport koordinátorától Fazakas Gabriellától, a Hargita Megyei Kulturális Központ szakfelügyelőjétől arról érdeklődtem, mire próbált összpontosítani a tárlat megszerkesztésekor.