Bekérették tegnap a Külügyminisztériumba Oroszország bukaresti nagykövetét, amiért kioktató hangnemű Facebook-bejegyzésben bírálta Margit hercegnőnek, a Román Korona Őrének Oroszországgal kapcsolatos “fóbiáit”.

Margit hercegnő a királyi család leszármazottainak hagyományos diplomáciai fogadásán, a Bukarestben akkreditált nagykövetek előtt múlt csütörtökön a balti országok, Románia és Lengyelország között – a Molotov-Ribbentrop-paktum 80. évfordulója kapcsán – kinyilvánított szolidaritást méltatta, üdvözölte a NATO jelenlétének fokozását a balti térségben, ugyanakkor aggodalmának adott hangot, hogy vajon elégségesek-e az észak-atlanti szövetség erőfeszítései a Fekete-tenger – Románia és Ukrajna – térségében az “orosz fenyegetés” ellensúlyozására. A két éve elhunyt I. Mihály egykori román király lánya, aki a Román Korona Őre címet viseli – úgy értékelte: Románia biztonságát fenyegeti, hogy az orosz katonai műveletek a NATO déli szárnya térségében, Románia közvetlen közelében zajlanak.

A bukaresti külügyi közlemény szerint Bogdan Aurescu tárcavezető utasítására tegnap bekérették Valerij Kuzmin orosz nagykövetet a Külügyminisztériumba, ahol egy alacsonyabb rangú tisztségviselő közölte vele: a román fél elfogadhatatlannak tartja az orosz külképviselet állásfoglalását, és felhívta figyelmét, hogy a kétoldalú kapcsolatok megromlásának elkerülése végett tanúsítson “építő” magatartást, a történelemértékelést bízza az erre szakosodott intézményekre, és megnyilatkozásaiban tartsa magát a diplomáciai szokásjoghoz.