Donald Trump amerikai elnök az amerikai csapatok Japánban történő állomásoztatásért fizetett összeg megnégyszerezését kérte Tokiótól – írta ma a Foreign Policy című amerikai szakfolyóirat meg nem nevezett amerikai védelmi vezetőkre hivatkozva.

Washington kétmilliárd dollárról nyolcmilliárdra szeretné emelni a Japánban állomásoztatott 54 ezer amerikai katonáért fizetett összeget – írta a lap. A jelenleg hatályos szerződés 2021 márciusában jár le. A kérést John Bolton, Donald Trump akkori nemzetbiztonsági főtanácsadója és Matt Pottinger, a Nemzetbiztonsági Tanács akkori ázsiai igazgatója közölte a térségben júliusban tett látogatásán. A japán kormány szóvivője kijelentette, hogy pontatlanok a szakfolyóirat állításai, és semmilyen amerikai-japán tárgyalás nem volt egy új megállapodásról. Washington az Egyesült Államok számos szövetségesére gyakorol nyomást a védelmi kiadások növelése érdekében.

Trump ahhoz is ragaszkodik, hogy Dél-Korea fizessen többet az amerikai katonai jelenlétért, ahol az elrettentő erő szerepét tölti be Észak-Koreával szemben, és felvetette a csapatok kivonásának lehetőségét a félszigetről. (MTI)