Három nap telt el az első elnökválasztási forduló óta, és egyik jelölt sem kérte az RMDSZ támogatását a második fordulóban – mutatott rá tegnapi sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor  szövetségi elnök.

Kelemen – ismertetve a Szövetségi Állandó Tanács döntését – arra kérte választóikat, hogy menjenek el szavazni, és döntsenek a „józan eszük” szerint arról, hogy Klaus Johannis vagy Viorica Dăncilă nevére ütik a pecsétet. A szövetségi elnök értésre adta, hogy jómaga a jelenlegi államfőre szavaz.  

Ezt követően a második mandátumáért induló Klaus Johannis a Nemzeti Liberális Párt székházában tartott sajtóértekezletén tegnap kijelentette, számít a romániai magyarok szavazatára még akkor is, ha erre nem mozgósít az RMDSZ. Állítása szerint 2014-ben is rá szavazott a magyarság anélkül, hogy ezt a magyar kisebbség vezetői kifejezetten kérték volna.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke ma Nagyváradon az elnökválasztás második fordulóján való részvételre, de a szavazólap érvénytelenítésére biztatta szimpatizánsait. Tőkés László úgy vélte: élni kell a választás jogával, de jelezni is kell, hogy sem Klaus Johannis, sem Viorica Dăncilă nem érdemli meg a magyarok támogatását. Tőkés László úgy vélte, a választások első fordulója előtt nemcsak a román pártok jelöltjeinek, de még az RMDSZ jelöltjének sem volt igazi üzenete a magyar választók felé.